It's Aida4eva

The common life of a homosapiens.

Monday, December 19, 2011

cara menghilangkan parut. krim yang berkesan. (selain bio-oil) {gambar parut kemalangan}.

salam semua!
awal bulan 3 tahun ni dulu aku penah kemalangan yang agak serius kan?
muka pun agak teruk berparut. 
rujuk entri ni : SINI
tak pernah lagi aku reveal muka berparut teruk dalam blog. haha
atas dasar nak share something yang berguna ni, aku boh. 
tapi korang jangan ngigau malam kang dah la ye.

 gambar atas ni lepas empat hari kejadian berlaku. kulit mati sana sini, pipi kanan yang terhantuk itu membengkak dan membesar dengan jayanya. berat btl pipi kanan tu. seyesli.

 hari keempat tu jugak baru pegi klinik cuci luka.
nyesal tak pegi klinik awal. doktor klinik tanya kenapa tak jahit?
aku ingat lagi masa masuk dewan bedah time eksiden tu, doktor situ kata takyah jahit, gam je.
in the end, jadi cam ni lah. terbelah sana sini.
T______T

nasihat aku : lebih baik jahit daripada gam luka apa2 sebab gam akan membuatkan parut anda hitam.

cukup dua minggu luka tu dah kering semua, dah tak payah pegi dressing hari-hari dekat klinik, aku start pakai krim ni.

 gambar ni hari ke 16. (akhir bulan 3)
iaitu hari aku berPBS dekat sekolah di Sg. Besar. malunya!
nampak sangat merah dan timbul-timbul parutnya. sobsob~ 

 awal bulan 4.
parut-parut kecil mula pudar.  
dah boleh tangkap gambar senyum walaupun masih jelas parut yang lain.

akhir bulan 4
parut-parut yang lain dah hilang. kulit dah sekata. parut pun tak timbul lagi.

awal bulan 6.
parut tinggal segaris je. itupun yang bekas gam. parut jahit tak jelas dah.
senyum pun dah semakin yakin!
haha. dah macam iklan pulak! *poyo*

 aku pakai krim ni lah!
MEDERMA.
kat mana-mana farmasi pun ada.
seriously best. sebab aku dah guna n percaya dia memang berkesan. tapi kena la rajin sapu.
doktor yang rekemen benda ni. mula-mula pakai kat tempat parut tu gatal gilos. tapi mama kata yang gatal tu la bagus sebab dia macam rawat luka tu dari luar. lepas dua tiga ari, tak gatal dah.

ramai orang bising guna bio-oil. guna bio-oil, tapi aku try krim ni lagi bagus sebab kat area muka kan berminyak, tambah-tambah dengan sakit-sakit , tu yang malas nak tempek minyak kat muka.

tapi tak pe..pas ni untuk parut kena Lintah Laut ni, aku try guna Bio-oil ye..
nanti aku bagitaw korang ape kesannya. 

di samping tu, aku makan Vitamin E cap Natopherol 400 I.U ni dengan jayanya selama 4 bulan.
alhamdulillah nampak perubahan pada kulit dan kulit mudah sembuh dan lagi halus. *konon*

Allah s.w.t tidak akan memberi dugaan kepada seseorang umatnya melainkan umat itu mampu menanggungnya. jadi, apa saja dugaan yang tiba, terimalah dengan hati yang redha. insyaallah.
 p/s : kejap je dah 10 bulan berlalu lepas eksiden tu :)


UPDATE (klik tajuk dibawah) :

Review penggunaan Kulit kayu manis untuk parut di muka


55 comments:

~azillakhalison~ said...

hai u...alhamdulilah semakin berkesan..bagus la krim tu..nnti nak carik la..sebab kaki i kene api melecur.dari lutut ke hujung jari kaki..now dah kering.dah 2 bulan kene,masih mencari krim ape yg ok,xpenah pakai pon bio oil...luke dah xde,cume kesan parut tu yg nampak mcam xselesa je ade.sebab penuh tu kat kaki...ok nnti nak try gune..thanks for sharing ye u..

aida4eva said...

azila : wahh..panjangnya melecur dr lutut smp kaki? ciannya awakkkk. xpe2..nanti try la krim ni ye..insyaallah boleh kurang parutnya :)

Anonymous said...

alhamdulillah...dah comei dah anak mama... cuma kene rajin je guna mende2 tu sume...

nidapink90 said...

lau parut kesan jerawat bleh x? gune bio oil leceh la berminyakj.. menimbulkan jerawat lagi ade la

aida4eva said...

anony a.k.a mama cyg : alhamdulillah..tu la kan mama..kena rajin pakai..:)

aida4eva said...

nidapink90 : boleh je nida..dekat pamplet tu pun ada tulis parut acne..so try lah :) tu la kan..ni pun tgh try bio-oil..minyak abes muka..hoho

nidapink90 said...

ok.. mesti cuba nie!

aida4eva said...

nida : sila cuba ye..kalau berkesan nnt bgtaw la eh :) good luck awak! :D

Anonymous said...

TEPI SKET!!!

tahniah aida!
x sbar nk jmp u naik sem t.

Anonymous said...

Salam...google psl parut kemalangan terjumpa blog awk ni...apa2 pun kesian tgk muke awk masa accident..sgt menakutkan coz sy pun baru eksiden...nasib baik sy pakai helmet ARC bertutup penuh..masa jatuh eksiden tu mmg muke terseret...nasib baik pakai visor..so visor tu yg bercalar...apa2 pun risau gak psl parut di kedua2 lutut, kaki n tgn..so usya2 la kat google ni..ingat nak beli bio oil..tp tunggu watson jual diskaun (dr RM32 ke RM24)...hehehe

nak share la jgk..utk parut jerawat, leh try pakai krim Hirudoid..sy pakai sjk 2007 n mmg berkesan utk sy...sambil tunggu watson jual bio oil murah skit, sy pakai hirudoid letak kat parut kemalangan..x taw berkesan ke x..tp utk jerawat, bg sy berkesan..

mederma? x minat coz lambat..sy x blh nak tunggu kesan hilang sampai berbulan2

alif, bba U.U.M
pembaca_filem@yahoo.com

princessHafiya said...

assalam,,,yang nathoperol tuu brpe ingggit?

Anonymous said...

assalam,,,klau gune hirudoid tuu blh gune x untuk parut yg dh lame?

aida4eva said...

alif, bba U.U.M : thanks for sharing ye awak :)ooo..leh la try krim tu..mana mau cari? hehe..

bio oil sy xleh pakai sbb naik jerawat loh minyak2 ni~

apa2 pun moga parut2 awak hilang dgn jayanya :)

aida4eva said...

princessHafiya : salam..sy beli kalau tak silap yg promosi 2 botol rm60 kot..satu botol tahan 2 bulan..so rm60 2 botol tu leh tahan 4bulan..murahkan awak? :)

aida4eva said...

anon : errrr..try email alif tu..sy pun xpnh try krim hidoruid tu..huhu

Anonymous said...

Assalamualaikum. sy pn pernah accident, and ade parut mcm timbul sikit. sy dh try bio oil, tp takde kesan sgt. sy pegi klinik pakar kulit, doc tu ckp kena buat laser resurfacing utk lembutkan kulit, and then bru krim parut tu bkesan. tp dri entry awk ni nmpk mcm mederma tu btol2 bkesan. well, mmg lah it takes time, tp mmg nmpk prubahan btol. thanks for the info. nnti nk cari mederma jugak lah :D hehe

aida4eva said...

anon : tu la..ramai yg suruh pegi laser treatment je..mahal lah puloppp. huhu..tp try la rajin2 scrub dekat area tu..lembut jugak parut tu nnt..yg tu, ada sorg pharmacist tu yg ckp..so try lah awak :) mederma skrg ni pun dh ada iklan kat tv..dulu xde :)

syafiq said...

nk tanya ye..sye da setahun excident....kena jahit kt muka..rasa mederma 2 bleh nilangkan kew?saya sudah mencuba dermatix...x da perubahan pon...

aida4eva said...

SYAFIQ : geng lah kita kn jahit kt muka..hihi..ntah la..sy pun bkn pharmacist..huhu.try la..sy plak bru nak try dermatix :)tp biasala..lambat bru nampak kesan..

Anonymous said...

Salam. Today my daughter umur 5 tahun kena percikan minyak panas. Tak tahu nak cakap apa dah beratus kali warning dari mak sampai anak2 dont let the kids dekat api n elektrik, tapi buat dek aje. Dah kena bising pulak. I punyalah tension mana taknya kena kat muka. Ni yg terus google pasal parut. Kesian budak kecil tak tahu apa dah ada 3 tompok minyak. Harap cream yg u propose ni works. Esok nak gi carilah. U have recovered a lot.

aida4eva said...

salam anonymous..nauzubillah..harap ur daughter xkan main dekat dgn api or elektrik dah..insyaallah boleh recover dgn pantas sebab kulit muda lagi 5 tahun. cuba lah yeeee :) rajin2 sapu taw :)

aishah said...

nak tanya boleh ? muka sya nie kadang2 ada jerawat , jadik tangan saya mengenyam nk kopek and pegang2 jerawat tuhh , akhirnya jadik kudis , tinggalkan parut lak tuhh , ada beli bio-oil , tapi tak try lgi . agak2 pakai produk yg awak pkaai tuh , bole ke dia hilangkan ?

aishah said...

saya nie kadang2 ada jerawat . jadik , tgn kadang2 rasa nak mengenyam pegang dan kopek2 , akhirnya tinggalkan parut hitam . boleh ke pakai produk yg blogger sarankan utk hilngkan ? ada gak beli bio-oil tapi tak try lagi . so , mcm mana ?

Anonymous said...

Asalamualaikum, kak Aida.....
nak tanyer skit, sye bru lepas eksiden dan lepas saye gune krim vitamin E nmpk ar skit perubahanya tpi still ade parut yang timbul dan .....
agak akak krim menderma nie bley tak nak ilangkan parut yang timbul nie.......

aida4eva said...

aishah : produk yg mana? mederma ek? rasanya awak boleh pakai jugak mederma ni sbb dia mmg tulis utk acne gak..tp kalau boh kat jerawat dia lg gatal dik pakai ubt ni..so kne tahan lg sikit..huhu..

sy xsesuai dgn bio-oil..sy beli pun bagi kat org je last2

aida4eva said...

anon : salam dik..uhukuhuk *terasa tua*

hehe...sama la kita dik..akak pn ada parut timbul..dia kurang gak tapi lambat sket..

for now akak guna dermatixs untuk parut timbul akak ni n alhamdulillah ramai tgur dh kurang..

chamakh said...

ok.....thank you.....
insyallah nti sye cuba...

Anonymous said...

ok tq...... harga untk dermatixs tu brpe kak and adakh parut yg timbul nie dipanggil keloid.....

aida4eva said...

chamakh : sila cuba ye..smoga berkesan hendaknya :) aminnn..

aida4eva said...

anon : 1 tube besar rm59 kalau xsilap..yup keloid..tapi kan..rasanya keloid ni parut timbul yg besar n hidup..huhu

Anonymous said...

ok nti saye cube......
dah naik boring ngan parut timbul.....

fara@natsya said...

hi aida4eva....
krim dermatixs berkesan tak untk kurngkn parut timbul
sbb i ade parut timbul dan i still tak tau macam mane nk menghilngkn parut nie....
harap u bley bantu...hehe

aida4eva said...

anon : semoga berjaya :D

fara@natsya : insyaallah berkesan..nnt i buat entri pasal dermatixs eh..nnt i letak link dekat page ni..tqq :D

Anonymous said...

Assalamualaikum, alhamdulillah syukur parut dimuka awk dah hilang. Awak guna mederma ya ? doctor yang syorkan ke ? ada side effect tak?

aida4eva said...

anon : alhamdulillah..tp belom complete lagi..dah tak timbul tp masih ada nmpk line gelap tu sebab bergam je masa eksiden tu..huhu//side effect mederma? xde..just temporary nya gatal sgt la kalau letak kat muka..tp sat je..lama2 ok :)

Anonymous said...

Awak , kita pn acdnt ari2 bru je dua minggu .10 jahitan dkt muka trmasuk 2 dalam mulut.saya risau sgt kalau parut2 dkt muka ni takblh hlg dan takut kalau jd keloid.keloid adalah luka yg disebabkan jahit atau acdnt.bekas jahit menjadi bengkak dan memerlukan injection dan rawatan yg tinggi untuk menghilangkannya. Kita ada dua dua mederma dgn dermatix so far bru pakai dermatix je tp tak brubh apa apa pn. mungkin bru lg. tp dermatix agak brminyak so muka sy naek bintik2 putih kecik2. Apa pn sy nak try pakai mederma jugak.harap brkesan.in sya Allah.dgn izin Allah. thanks 4 sharing ..

Anonymous said...

awak..thnaih parut da pudar..
:)
sy pun mngalami masalah parut yg teruk..pelbagai produk telah sy gunakan..sy harap parut sy pun bleh hilang cm awak :)

ifa said...

hai,natopherol tu ade jual kat mane ek?guardian/watson ad x?sy ada parut lama kat betis.kulit area situ dh jadi gelap.dh mcm2 guna tp xberkesan.T_T

aida4eva said...

anon2 : insyaallah..parut sy pun belum totally recover :) usaha tangga kejayaan..hehe

ifa : sy beli dulu kat farmasi caring..insyallah ada kot kat guardian semua tu.. cuba lah try :)

Anonymous said...

asalamualaikum , kak ader pertanyaan nie , kite ader parut yg timbul dan berbonggol gituand kite nk tanya mane krim yang bagoz untk menghilangkannya, kite dh guna dermatix selama 2 bulan tpi still x nmpk perubahanya , ade ape2 cadangkan lain tak kak

aida4eva said...

anon : konsisten guna, insyaallah ada perubahan dia..parut timbul ni keloid nama dia..mmg susah nk hilang completely..tp dia takes time sikit walau susah :)

sya said...

salam nk tanya nih..berapa harga merdema kalau kat famasi ada x??

Anonymous said...

saya guna bio oil pada parut pembedahan. dh 2 bln tp kesannya lambat.benang jahitan ada lg xtanggal risau la.eh tp saki baki benang y pendek2 tertimbul ats perut nk gunting tp melekat dkt daging.adoi sakitnya.nk bt cmne? ada apa2 cadangan x?

Anonymous said...

Salam...sy br je baik dr chichken pox...ad parut lubang2...agak2 lau gna mederma parut lh hilang x.....adoi..xblh tdo la pk sal parut ne...

Anonymous said...

Hai....sape yg ada xperince kena minyak pns kt muka??....pls

Anonymous said...

Salam...kalo parut blubng leh baik x?mederma sy dh guna 2thn,tp xbg kesan pn..sdih..:(

Anonymous said...

hai semua...i just nk bg tips yg paling berkesan untuk hilangkan parut bekas excidnt di muka..bkas jhitan pun boleh..pling mdah dan murah..ini pengalaman I sendirii..adik lelaki excident kat muka teruk, jd ada org suggestkan spu buah pala yang sudah diasah dengan bedak sejuk..then it work's..Alhamdullilah seminggu ja kesan parut ksident dan jahitan hilang...memang licin macam x penah excident..cuba la :)

ummusaif said...

Buah pala mn nk cari ye?

Anonymous said...

Salam. Sy baru xcdent bulan 6 2012.. Terok bhagian muka.. Melecur terok.. N da try mcm2 ubat parut.. Lastly tak tau nak pkai ape dah. Skrg parut tu da stahun n jd parut timbul.. Sampai ari ni still pergi hospital n dptkn suntikan pd parut. Sangat sakit sbb bahagian muka. Agak2 parut yg da setahun ni bule baik ke? :)

Hafizi Fizi said...

Sye dh gne merderma...tp pek bru la..tp x bg ksan pape pon...dlu sye gne pek lma.kesan die bgus sminggu pakai pon dah ilang parut hitam bekas jhit..kt mne ek bley sye dpat pek lma t???

Hafizi Fizi said...

Kt mne ek jual merderma pek lma..sye gne pek baru t krang berkesan la....

Anonymous said...

Di mana ada jual krim mederma tu ah? Guardian ada?

Miss Xyz said...

Ya Allah...

molekmolek said...

Dah hilang ke parut lecur tu?? Letak ape sis

Ridzuan Wan said...

Sy nk tny skit..klau mcam parut trkena api dkt muka yg da berusia 20tahun dah dan parut tu tenggelam sikit..paeut tu cuma sebesar kuku jari anak jew..xde la besar sgt..produk ape yg sesuai pakai ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...