It's Aida4eva

The common life of a homosapiens.

Wednesday, June 8, 2011

Cara mengenal pasti jantina kura-kura


salam semua.
ramai yang tanya aku macam mana nak kenal pasti jantina kura-kura ni sebab ramai 
yang terbeli dua-dua jantan or betina. macam mana nak berteman atau berkawan kan..
eh gatey pulak.haha
tapi betul..bila kita dah kenal senang nak bagi nama dan proses pembiakan yang berjaya. 
hari tu pun aku ade post tentang kura-kura kat kondo aku tu..(Klik Sini) 

 baiklah! mari mengenal semua.


cara kenal jantina kura-kura ni melalui corak belakang badan 

yang kiri ni jantan..tengok la corak jantan lebih banyak dan lagi serabut berbanding betina di sebelah kanan tu. Corak kura-kura betina lebih kemas dan sikit je.

 lagi satu, corak hujung bawah badan jantan tu ada dua jalur terbuka manakala yang betina hujung bawah badan dia tertutup. nampak tak? corak hujung bawah badan tu maksudnya corak yang aku tandakan dalam kotak tu.


kemain tulis kura-kura baby dan kura-kura remaja..haha *lempang*

gambar kura2 baby tu masa dorang kecik. tengok..lagi kemas kan..bila dah besar, gambar kura2 remaja tu nampak lagi besar, lagi jelas dan lagi pekat kan.


melalui perbezaan saiz pula, yang betina biasanya lebih besar dari jantan.
kesian Atan tu..kemain kecik daripada Tina yang bagak tu. hihi

kalau tak silap. ekor betina pun lagi panjang dan lebar daripada jantan..

sekian.

p/s: rasa macam buat presentation dekat kelas pulak wat entri cam ni..kehkehkeh

24 comments:

Kuasai minda said...

Agaknya kenapa yang betina jadi lebih besar ye?

Atau mungkin sebab si jantan terlebih aktif hingga menyebabkan kurang pembesarannya?

Ezy Pinkpurple said...

ngape si betina cpt membesar ek?
huu

aida4eva said...

kuasai minda: hihi..ntah la..mencabar minda betul soalan..hoho..tp masa mula2 beli time kecik tu, jantan yang paling aktif..hoho..betina gerak sikit je..hoho

aida4eva said...

cik ezy: kurang pasti di situ..mungkin normal kot begitu..huhu

ridh said...

betina besar sbb tuan dia pon besar..plus tuan kura2 kn WANITA@PEREMPUAN so biased la kt BETINA..ish2..(2nd time comment nie)..:)

aida4eva said...

ridh: haha..pandai2 je ye kamu..sy mana ade besar mana pun :p xdenye nak de effect kat si tina tu..weeeeekkkkkk :P

*really appreciate when i saw your name again* (^__^) tqvm :D xoxo

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

haah weh aida. kekure kt rmh mklg kte pn betina ny lg besau.

KUREKURE COMEL said...

aidanya ke tu?...wahhh...ni lah yg adik mina kemain nak bela tu...hehehe...


comel gak....tp..nk kena bior rendam dlm air je ke....huhuhu

EZAN IDMA said...

nice la. baru tau cmni rupenye

aida4eva said...

mvp_dina13: kan kan..betina ni mmg besau kot..mcm ade haiwan ape tah tu..tak ingat pula..tp ade...hoho

aida4eva said...

KUREKURE COMEL: mina..yup2..yang bela kat umah sewa tu ni laaaa~ :) bg je la adik mina bela..comell..hehe..

xyah buh air pun xpe mina..hidup gak dia..aida sje boh air sbb ske tgk dia brenang2 :) yg penting bg mkn je..hehe

aida4eva said...

EZAN IDMA: ha..cam ni la awak :)

HaNa Hani said...

oohhh..kini ku tahu jantan betinannya kura2
thanks dear
^_^

touya said...

nak bela kura-kura gak !

Anonymous said...

kure2 sye xsme pun corak die cam kure2 awak tu...hurm...=(

Anonymous said...

nk tanye..brape lame nak tunggu kura2 tu membesar..?

aida4eva said...

hana hani : seronok dapat bantu awak :)

aida4eva said...

touya : silalah bela..jgn tak jaga pulak taw

aida4eva said...

anon 1 : aik? tak sama ke? mungkin sama cuma lebar corak tu yg buatkan corak tu nampak lain..

aida4eva said...

anon 2 : berapa lama ek besar? depend pada apa yg kita bg makan n baka dia..mcm sy punya, 2 bulan pun dah besar n ada jugak kawan punya yg 2bulan pun kecik mcm ms baby..yg penting makan kena konsisten :)

Anonymous said...

Still dont know.kura2 ku brjntina ap??konfius!!!!!

Anonymous said...

Paling senang nak kenal jantina kura2 mase dorang usia setahun.. time tu lah nmpk perbezaan jantan betina.. yang jantan.. kuku dia panjang.. ekor dia panjang.. yg betina.. kuku dia pendek.. ekor dia pun pendek.. satu lagi.. saiz betina ni lagi besar dari yg jantan.. :)

Faezah Abdullah said...

Sy nak share mklumat ni ye cik :)

Anonymous said...

Berdasarkan sumber2 dari negara yang berbahasa inggeris, kura2 yang masih muda sebenarnya tak boleh dikenal pasti jantinanya. So mungkin gambar tu hanya andaian umum bukan fakta. Tapi kalau dah berpengalaman dan memang betul dari kecil dah dikenal pasti jantinanya sampai besar memang betul andaiannya, maka orang pengguna bahasa inggeris mungkin tersilap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...