It's Aida4eva

The common life of a homosapiens.

Monday, May 23, 2011

10 sebab yang menarik kenapa perlu belajar bahasa isyarat


Salam. 

Nak tahu kenapa bahasa isyarat ni best? sebab : 

1.    Boleh berkomunikasi diantara tingkap yang tertutup

2.    Boleh berkawan dengan golongan pekak. *orang pekak ni peramah taw*

3 .    Meluaskan persahabatan dan mempelbagaikan kebolehan bahasa

4.    Boleh berisyarat/berbual di dalam air(kolam,laut)


5.    Boleh ‘bercakap’ walau dengan mulut yang penuh(semasa makan)
        *betul tak?mak marah kalau mulut tengah penuh korang bercakap. try buat bahasa isyarat. kompom mak korang tak marah * :D 

6.    Menggunakan pergerakan  tangan untuk berkomunikasi.

7.    Membantu mengurangkan pencemaran bunyi. 
*Kewl kan! *safe and sound* tak yah berbuih mulut sembang kencang sangat.keh3*

8.    Bahasa isyarat mendekatkan golongan pendengaran dan bermasalah pendengaran

9.    Bahasa yang 3D. sangat lah 3D. visual semua tu.

10.  Boleh berbual walaupun dengan jarak yang jauh!
* yela.kau dok sebatu atau dok seberang jalan pun boleh sembang. tak payah jerit-jerit kan.* 


ni semua gara-gara esok nak exam. kena hafal 1000 perkataan bahasa isyarat dalam masa satu malam.esok pagi dah exam. bak kata Nabil, grrrrrrrrrrr~ 


 p/s: doakan aku taw. :) moga esok aku tak headbagging masa jawab exam.hihi


18 comments:

chegu abbas said...

memang terbaik ar,,,,duiplikasikan dalam pendidikan pon ok jugak hahahaha....nice entry

Cik Ezy said...

byk kebaekan jgk blaja bhse isyarat ni..
hehekk

~Kirin Selama Perak~ said...

gudluck wey !
bila nak promote blog aku ni?
:O+)

rafiqa said...

haha, setuju2! btw good luck :)

aida4eva said...

chegu abbas: hihi..ni entri seorang cikgu jugak la ni..kui3..

HaFizaH aYu said...

ajar la bhs isyarat ag...sya just tau isyarat nak pi tandas jer

aida4eva said...

cik ezy: sangat..jom2 belaja :)

aida4eva said...

KSP : haha..tak dak masa..hang la promote blog aku..hang kan otaiiiiii~ :P

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

dan blh berckp dgn org yg tak pandai speking omputeh klu kat neg arab cam akak ni..huhu

aida4eva said...

rafiqa: macehhh :)

aida4eva said...

hafizah ayu : cuba godek2 entri lama..ade jugak aida boh video bhsa isyarat..:) xpe..nnt ade masa nnt aida ajar lagi ye :)

aida4eva said...

kak lydia: eh..a'ah kan..sign laguage tak formal pun senang kan..semua bangsa leh faham :) waaa~ syoknye dok obersea :)

Prince Halilintar said...

bagus jugak bahase isyarat ni klu taw..tapi klu kite je taw org len xtaw..ssh jgk..haha

EZAN IDMA said...

jhahahha goodluck :p

Mirull Ibnu Azman said...

setiap ilmu yang kita belajar ada kelebihan... wahh! nak belajar bahasa la camni...

aida4eva said...

prince: hehe..betul2..sal tu la semua kena belajar..

tapi...tuntut lah ilmu hingga ke liang lahad kan :)

aida4eva said...

ezan: maceh!! :)

aida4eva said...

mirul: marilah kita belajar bahasa isyarat! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...