It's Aida4eva

The common life of a homosapiens.

Tuesday, January 4, 2011

nak jadi macam lisa surihani boleh tak??


sedang cuba untuk berdiet sakan.
haha.
yakin boley!
target nak macam erra fazira boley dak?

*T____T*
ok ok. aku taw aku rendah dan sekaligus membantutkan niat nak jadi erra fazira.nak jadi macam lisa surihani lagilah mustahil -___-


agak-agak, macam amy mastura pun boley la kan. tinggi dah sama..haha. very da verangan!



dalam plan-plan d0k nak diet bagai ni. baru tingat nak diet pun kena tgk kesesuaian jenis darah.
bagi aku yang berdarah B.

bawah ni ada saranan menu diet.




DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘B’

Berbeza dengan individu darah jenis A, individu darah jenis B lebih fleksibel. Teori Dr. Peter J.D’Adamo menyarankan golongan jenis darah ini menghindari makanan beku atau makanan dalam tin manakala sangat menganjurkan makanan berasaskan susu yang memiliki kandungan karbohidrat yang tinggi.

Ciri khas golongan darah B:

• Dianjurkan untuk melakukan diet dengan berbagai-bagai variasi makanan, namun perlu menghadkan pengambilan daging.
• Disarankan mengambil makanan dan minuman berasaskan susu untuk meningkatkan sistem imunisasi badan.
• Olahraga yang sesuai dilakukan adalah berenang, bermain tenis, berjalan kaki dan bermeditasi.
• Untuk mengatasi stres, disarankan memiliki hobi dan aktiviti berasaskan kreativiti.

Pemilik golongan darah B sangat mudah terhadap penyakit berkaitan imunisasi dan serangan virus, mereka disarankan agar mengambil sayuran hijau yang kaya magnesium dalam kuantiti yang banyak.
Makanan yang dianjurkan adalah daging lembu, kambing kibas, arnab, ikan laut, semua produk susu kecuali ‘blue chesse’ dan aiskrim, telur ayam organik dan ayam kampung, minyak zaitun, beras merah, beras putih, makanan berasaskan beras dan buah-buahan.

Manakala makanan yang perlu dikurangkan pengambilannya adalah ayam, ketam, udang, kerang-kerangan, telur puyuh, telur itik, minyak bijan, minyak jagung, minyak biji matahari, minyak kacang tanah, minyak soya, kelapa, santan, soya, kacang tanah, biji bunga matahari, biji labu, bijan, kacang pistacio, tempe, tauhu, kacang merah, makanan berasaskan gandum, mi segera, beras pulut, jagung, lobak, tomato dan jagung.

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan: Bijirin dan buah pisang beserta segelas susu tanpa lemak
Snek: Jus anggur
Makan Tengahari: Sepotong dada ayam dan dua potong roti beserta salad dan teh herba
Snek: Jus limau/yogurt dan teh herba
Makan Malam : Sepotong ikan salai, sayur rebus, buah-buahan segar dan teh herba
 
P/s: *MAMPU?*



aku copy baekk punya dekat link ni.
kalau nak tgk menu diet jenis darah korang plak,
tekan SINI

13 comments:

Anonymous said...

lisa cantik sgt!

Anonymous said...

lisa cantik sgt!

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

like!
diet utk darah o t kte crk..
tp, utk diet time duk kt rmh, adlh sgt2 x ssuei~

Faizal n Fashitah said...

Saya pun nak try jadi macam Lisa Surihani gak la (Lisa versi laki wakakakaka!)

Cz Aina said...

semoge berjaya...
kne ade supporter baek pny..
bru semangat..
cthnye:cik abg yg nk blikn suar nru size kurang 4 dr saiz sekarang..
huhuhuhuh..

Nur Ardilla Najwa said...

org PJ tak boleyh diet nnti tak cukup zat nak berjoget d padang tiap2x pagi..kalau diet nnti kurus kering mcm bini devid beckem... sangat la tak lawa...huhuh... chubby la comel kak.... =)

Mawar Merah said...

Yakin Boleh! Chaiyok! *huns huns* kembang kuncup lobang idong bersemangat bersorak.

odah + one = odahone said...

thn lps puas berdiet tp xbjaya...hope thn ni dpt kurangkan 5kg!...ohhh...what a diet...Diet yg failed...tak mahu jd mcm kt bwh ni...

http://odahone.blogspot.com/2011/01/selalu-pun-sama-sekarang-pon-sama.html

aqish basir said...

suke lisa sgttttttttttttttttt

e F a said...

jenis darah kita sama, boleh la ikut diet nie...eheheh...
tapi semua cam efa salu wat, tapi yg part mengurangkan kerang, udang n ketam tue tak leh tahan..sebab dah peberet!!!
eheheh...
gud luck!!! selamat berdiett...

aida4eva said...

bilagadisbercerita: sangat cantik :)seyes <3

dina: ouch..slalu tewas bila diet di rumah sendiri.haha

FaizaldanFashitah: awwww~ sila cuba..hihi

Cz Aina: hihi..kalau cik abg kata tak yah lah kurus mcm mn pula?hoho

aida4eva said...

Dilla: org pj jgn diet..t pensang ats padang.hihi..comel?kalau pun takpe la..tapi i ni..-__-

MawarMerah: i like.pehh..smngt berkobar-kobar !! *huns huns* kembang kuncup lobang idong semangat nak diet :)

odahone: yakin boley!! :)kena disiplin sket..hihi

aida4eva said...

aqish basir: sangat-sangat suka :) comel n cun kan..complete gitew~

eFa: berjaya tak efa?huhu..bley trn bpe kg ek?hoho..tenkiu lalinggg! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...