It's Aida4eva

The common life of a homosapiens.

Monday, December 20, 2010

bahayanya tekn0logi

dalam satu entri tu aku ada cakap pasal teknologi kan..ala..yang pasai mesin tikam tu..
tak ingat? klik sini.

teknologi canggih masa skrg ni wat kita lalai.
tambah-tambah pada budak-budak kecik.



amboi,bru darjah satu p0n dah ada FB, siap tanya aku lagi.

"akak ade FB tak?add la adik"

peehhhh!

hebat!

maksud aku bahaya teknologi ni pada kanak-kanak ialah perkembangan fizikal dan mental d0rg.
kanak-kanak kan belajar melalui pengalaman.

kalau dah terperap dalam bilik, depan laptop, 
mana nak korek pengalaman tu??
memang lah maklumat di hujung jari. tapi tak sama lah dik..

meh teng0k perbezaan pengalaman budak-budak dulu dan sekarang.


sekarang ni, aku dah tak nmpak dah sekumpulan budak laki or perempuan yang lepak main sama-sama.

teng0k kanak-kanak palestin ni,d0rg masih berkumpul ramai2 main sama-sama.sebab ape?tekn0logi tak sehebat kita yang dilanda kemewahan ni dan tu la meth0d yang ada utk berser0nok

kalau dulu, buat ape pun mesti dengan geng.
*melalui pengalaman aku dulu la*
makan pun nak sama-sama. siap angkut pinggan n cawan p umah d0rg g makan.

"ari ni makan kat umah kamu, es0k kat umah kite pulak ye"

ala-ala..comelnye, law aku dulu, sebel0m maghrib je ada kat umah sampai malam *penah sampai mak aku isi baju aku dalam beg,soh tdo umah kawan~haha
banyak aktiviti woi men ngan kawan2.

anak patung kertas ni lah. tukar-tukar baju, siap de yang set ngan kucing lah, payung lah, macam-macam! terbaik! siap wat suara kecik2 yg tak tahan tuh! tingkat imaginasi kanak-kanak.
tp guna tali getah 2..main zer0 p0int, rumah terbakar,macam-macam lah. yang ni dapat tingkatkan perkembangan fizikal lah for sure. 

yang paling best main r0unders. guna b0la tenis yang lama-lama, pastu amek kayu. slalu kita0rang guna  kayu kaki kerusi yang patah kat sek0lah tu. selud0p bawak masuk beg! eh eh..dorg la wat..aku budak bek, aku tak buat la~ lalala~
game kad. sy0k ooo sampai berebut-rebut nak snap! kad happy family. mesti nyanyi. 0ne happy family at home!haha..yang ni dpat tngkatkan mutu nyanyian.lalalala~


tapi bebudak sekarang,

login FB dari pagi, malam baru logout"
agak-agak ada yang nak tanya pape kat kawan walaupun umah sebelah,
pkai chat je.

"ea, s0k u nak ik0t i g mall X wit my sis??"
"ok, C U then, babai muah muah"



menyampah i~


8 comments:

jujie said...

dulu kecik2 kita main teng2 je . ;)

aida4eva said...

ha..betul2..mesti kaki jujie kuat kan sbb melompat2 dr kecik :)

ika nania said...

macam perli ! .. tapi aikah ad larh gak g main .. hahhah

aida4eva said...

ika: oppsss..makan cili ke? :P

oktant said...

Dulu semua permainan outdoor - main galah panjang, baling selipar etc.

aida4eva said...

setuju :) dengan games outdoor la kita skrg jd lbh matang kan :) skrg ni men tekan2 keyboard je budak2 ni.

woot-woot said...

tak sehat otak budak2 ni..menyampah doh budak2 ade fb ni..sepupu2 gua yang kecik duk spam chat box gua je..kang marah kang aku gak kene

T_____________T

p/s da bace ni ?

http://iniwootlah.blogspot.com/2010/12/perempuan-paling-pandai-bab-parking.html

aida4eva said...

ha..tahu xpe..ngalahkan orang besau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...