It's Aida4eva

The common life of a homosapiens.

Sunday, January 13, 2013

Diet ikut jenis darah



Salam semua!
nak diet?
darah korang jenis ape?
aku darah jenis B. B untuk baik! bijak! bam bam. eh :P
senarai bawah ni ada menu yang sesuai untuk darah korang. so korang perhatikan ye.
yang senarai tak dibenarkan tu bukan yang haram korang makan taw.
maksudnya kalau nak cepat turun berat, elakkan la yg dalam kolum tidak dibenarkan tu :)



___________________________________________________________________
Darah O
DigalakkanDibenarkanTidak dibenarkan
ProteinDaging lembu, kambing, rusa, cod, herring, mackerelSemua jenis daging dan makanan laut kecuali dalam senarai tidak dibenarkanBacon, ham, angsa, babi, barracuda, ikan keli, ikan salmon, kaviar, sotong
TenusuMentega, mozzarella, keju kambing, susu soyaSemua produk tenusu dan yogurts
LemakMinyak zaitun, minyak flaxseedMinyak canola, sesameMinyak jagung, minyak kacang, minyak safflower, minyak cottonseed
BijirinBiji  labu, walnutSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanKacang tanah, pistachio, biji poppy
KacangKacang azuki, black-eyed peasSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanKacang tamarine, kacang hijau, kacang merah
GandumRoti essene, roti EzekielBali, nasiJagung, gluten, oat, tepung, roti, mi
SayurBrocoli, bayam, dandelion, bawang, lobak, cili merah, ubi kentang, labu, rumpai lautTomatoTerung, jagung, avocado
BuahPlums, prunesAnggur, kebanyakan beriTembikai, tembikai susu, tangerine, strawberry, blackberry, kelapa
RempahKari, garam, cayenne pepperWhite pepper, black pepper, vinegar, cinnamon, cornstarch
PerasaChocolate, madu, cocaoSos tomato, mayonis
AirSoda, teaBir, wineKopi, black tea


___________________________________________________________________

Darah A
DigalakkanDibenarkanTidak dibenarkan
ProteinAyam, ayam belandaDaging lembu, babi, kambing, rusa, kijang, itik
Makanan LautCod, ikan mas, kerapu, makarel, ikan siakap, salmon, sardinSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanBarracuda, kaviar, beluga, lala, ketam, udang sungai, katak, lobster, kerang, tiram, sotong, kura-kura
TenusuYogurt, mozzarella, keju kambing, susu kambingSemua jenis keju yang lain dan susu
LemakMinyak zaitun, minyak flaxseedMinyak canola, minyak cod liverMinyak jagung, cottonseed, minyak safflower, sesame
BijirinKacang, labuSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanKacang Brazil, cashew, pistachio
KacangKacang hijau, kacang hitam, black-eyed peasTamarind, kacang merah
GandumBuckwheat, amaranthGraola, wheat germ, wheat bran, durum wheat
Roti & MiRoti (Essene, Ezekiel, tepung soya, sprouted wheat), kek nasi, tepung (oat, nasi, rye), mi, pastaSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanEnglish muffins, roti (high-protein whole wheat, multi-grain), matzos
SayurHalia, bawang, broccoli, lobak, bayam, labu, dandelion, okra, tofuPepper, ubi kentang, yam, tomato, mushroom, eggplant
BuahNenas, cherry, apricot, anggur, lemonTembikai, tembikai susu, manga, betik, kelapa, oren, tangerine
RempahTamari, miso, sos soya, haliaVinegar, pepper
PerasaSos tomato, mayonis
MinumanAloe vera, green tea, red wine, kopiBir, soda, black tea

___________________________________________________________________

Darah B
DigalakkanDibenarkanTidak dibenarkan
ProteinKambing, kijang, arnabLembu, ayam belanda, rusaAyam, itik, babi
Makanan LautCod, salmon, halibut, soleSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanSemua yang berkerang (ketam, udang, lobster, tiram, dll), barracuda, beluga, katak, octopus, siput, kura-kura
TenusuKeju, keju kambing, susu kambing, mozzarella, susu, yogurtSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanAiskrim
LemakMinyak zaitunMinyak canola, cottonseed, safflower, sesame, sunflower
BijirinSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanCashew, pine, pistachio
KacangBlack-eyed pea, pinto, aduke, azuki, kacang hitam
GandumOatmeal, nasiSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanWheat, rye, buckwheat (cornflakes, cornmeal)
RotiRoti, beras perang, kek nasiSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanBagel, muffin, roti multi-grain, soba
SayurSayur hijauSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanTomato, jagung, zaitun, avocado, labu, tofu
BuahNenas, pisang, cranberry, anggur, betik, plumSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanKelapa, belimbing, pear
RempahKari, cayenne pepperSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkan
PerasaSos tomato, mayonis
MinumanGinger, peppermint, raspberry, green tea, ginseng, licoriceAloe vera, soda

___________________________________________________________________

Darah AB
DigalakkanDibenarkanTidak dibenarkan
ProteinKambing, arnab, ayam belandaSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanLembu, ayam, itik, babi, rusa, kijang
Makanan LautTuna, cod, makeral, pike, siakap merah, sardinSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanSemua yang berkerang (ketam, udang, lobster, tiram, dll), barracuda, beluga, katak, octopus, siput, kura-kura
TenusuYogurt, telur, mozzarella, keju kambing, susu kambing, ricottaSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanKeju america, aiskrim, susu penuh
LemakMinyak zaitunMinyak canola, cottonseed, safflower, sesame, sunflower
BijirinPeanut, walnutSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanFilbert, biji labu, biji sesame
KacangLima
GandumMillet, oat bran, oatmeal, ryeSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanJagung, buckwheat, kasha, soba
SayurBroccoli, cauliflower, celery, cucumber, eggplant, garlic, ubi kentang, tempe, tofu, yamSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanArtichoke, avocado, jagung, lima, cili
BuahAnggur, plum, berry, cherry, nenas, lemon, kiwiManga, jambu, kelapa, pisang, oren
RempahKari, misoSemua kecuali dalam senarai tidak dibenarkanEsktrak almond, barli, tapioca
MinumanLicorice, red wine, dandelion, kopi, green teaSoda, black tea

___________________________________________________________________

sumber : http://zakikhan.net/diet-mengikut-jenis-darah/



p/s : jangan biarkan diri tu berlapar taw..nanti toksin terkumpul dan paras gula akan menurun :)
selain tradisional method ni, saya ada cara lagi sihat dan mudah untuk dapatkan berat yang ideal, hubungi saya untuk tahu lebih lanjut ye :)


4 comments:

Wan Ahmad Izudean said...

thanks for sharing..

tapi tak nampak apa perkaitan antara jenis2 darah ni. hehe

Anonymous said...

tepi sket..

darah o nk bercakap ni.

susu & oat -> mknn yg x digalakkan
(no wonder kte x kurus!)

herbalife -> milkshake based.

how come? whatapp plez.

Anonymous said...

apa lagi tips tu?.. please share..

aida4eva said...

dina : herbalife bukan milkshake based. herbalife ni soya based je..no milk :)

anon : its herbalife..cara mudah utk cut calori dgn lagi bijak dan lebih mudah :) anything sms/call/whatsapp utk tahu lebih lanjut :) 0132858185

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...