It's Aida4eva

The common life of a homosapiens.

Saturday, October 1, 2011

mengajar pendidikan jasmani sekolah rendah a.k.a BEST!


salam semua..
rasanya dah lama tak update.
sibuk sungguh rasanya mingguminggu lepas ni.
baru je balik dari camping kursus leftenan muda KRS di kuala kangsar 4h3m.
penat..penat..penat

hey, minggu lepas sebelum pegi camping tu aku sempat buat microteaching PJ.
alhamdulillah..setel satu keje. 
.................................................

pendidikan jasmani sangat best kalau cikgu PJ tu betul2 ajar kemahiran dan teknik yang betul2 pada murid. bukan hanya time pj, lepak tepi parit je tak pun guru pj soh cikgu lain masuk kelas dia.
pj selalunya ada 2 hari je dalam seminggu dan inilah masa untuk murid enjoy bersukan.


mula-mula kena la ajar memanaskan badan dan regangan dulu.

masa memanaskan badan, buat permainan kecil pun boleh, musang n ayam ke, polis sentri ke,


kemudian baru ajar kemahiran contohnya ajar menendang bola untuk permainan bola sepak.
ajar pun kena la betul teknik dan banyak demonstrasi. sekurang-kurangnya 3 langkah dalam ajar aktiviti menendang atau lain-lain kemahiran. 

 dah setel 3 langkah, barulah guru buat permainan kecil berdasarkan kemahiran yang diajar, so bila dah ajar menendang, permainan pun tak lain tak bukan, futsal lah :D

 yang second last, aktiviti menyejukkan badan selepas permainan kecil, masa ni guru boleh pasang muzik, baut pergerakan seperti rentak muzik mengikut arahan guru.


finally, lembaran kerja untuk murid ingat apa yang dah belajar dan uji murid mana yang mereka tak faham.

in the end, selepas kelas PJ, murid akan ceria macam ni


hmm..ada tak yang masa sekolah rendah dulu cikgu dia susun aktiviti PJ macam ni?
aku dulu tak de pun macam ni. kalau cikgu aku dulu wat aktiviti tersusun macam ni tiap-tiap kali PJ, mesti banyak dah kemahiran yang dapat. ni tak, taram je main apa2 selama ni tak tahu mana betul mana salah.

T____T

ha..ni la microteaching PJ yang aku dan bebudak minor PJ kena buat. masa orang lain jadi cikgu, kitaorng jd murid. so best la tiap2 time PJ main je kejenya. hehe

hey, saya cikgu aida. jom PJ :)

7 comments:

Atikah Azmidi said...

ahaks... besh kan pj.. leh njoy..leh main2... leh nyanyi2 ag...~

aida4eva said...

atikah : kan kan :D sgt la enjoy walaupun penat :)

p!q4h b@guss said...

suka sgt2 dgn PJ.. waktu skolah rendah mmg main mcm2.. kebetulan cpt ckgu yg mahir ttg sgala aspek pj ni..hehe

aida4eva said...

[iqah : best la cam tu :) hehe..msti olahragawati dr sekolah rendah ni..hihi

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

adida oit! mne gmbr kte??

gerem!

aida4eva said...

dina : alahai..kite amek gambar random2 je la awak :P maap..maap.maap..sy tak perasan.. nnt kita wat entri ada gambar awak ye :D

Kuasai Minda said...

Pn Leftenan, aci tak ajar kawad masa PJ?
;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...